De belangrijke rol van gevels: bescherming, esthetiek en isolatie

isolerenmetcaparol.be  » Uncategorized »  De belangrijke rol van gevels: bescherming, esthetiek en isolatie

De belangrijke rol van gevels: bescherming, esthetiek en isolatie

0 Comments

Gevels zijn een belangrijk onderdeel van elk gebouw. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de esthetiek van een gebouw, maar ook voor de bescherming tegen weersinvloeden en geluidsoverlast. Het is daarom van groot belang om uw gevel goed te onderhouden en waar nodig te renoveren.

Er zijn verschillende soorten gevels, zoals bakstenen gevels, betonnen gevels en houten gevels. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en vereist specifieke onderhoudstechnieken. Het is daarom belangrijk om te weten welk type gevel u heeft en hoe u deze het beste kunt onderhouden.

Een veelvoorkomend probleem bij gevels is vocht. Vocht kan leiden tot schimmelvorming, loslatend pleisterwerk of zelfs structurele schade aan het gebouw. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig uw gevel te inspecteren op scheuren, barsten of andere beschadigingen. Het tijdig repareren van deze beschadigingen kan verdere schade voorkomen.

Een andere manier om uw gevel te beschermen tegen vocht is door middel van impregneren. Dit houdt in dat er een waterafstotende laag wordt aangebracht op de buitenmuur, waardoor vocht geen kans krijgt om in de muur te trekken.

Naast het onderhoud van uw gevel is het ook mogelijk om deze te renoveren of te isoleren. Een renovatie kan zorgen voor een frisse uitstraling van uw gebouw en kan bovendien bijdragen aan de waardevermeerdering ervan. Isolatie van uw gevel kan daarnaast zorgen voor een betere energie-efficiëntie van uw woning, wat weer kan leiden tot lagere energiekosten.

Kortom, een goed onderhouden en eventueel gerenoveerde of geïsoleerde gevel draagt bij aan de levensduur en waarde van uw gebouw. Laat u daarom goed informeren over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie en neem tijdig actie om verdere schade aan uw gevel te voorkomen.

De 5 meest gestelde vragen over gevels

 1. Wat kost het om een gevel te renoveren?
 2. Wat voor soort gevels zijn er?
 3. Waar moet een gevel aan voldoen?
 4. Wat kost een gevel?
 5. Wat valt onder een gevel?

Wat kost het om een gevel te renoveren?

De kosten voor het renoveren van een gevel kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de gevel, het type materiaal, de staat van de huidige gevel en de gewenste renovatiewerkzaamheden.

Bij een gevelrenovatie kan gedacht worden aan het vervangen of herstellen van voegwerk, het reinigen van de gevel, het aanbrengen van nieuwe isolatie of het opnieuw schilderen of bepleisteren van de gevel.

Gemiddeld liggen de kosten voor een gevelrenovatie tussen € 50 en € 150 per vierkante meter. Voor een gemiddelde woning met een oppervlakte van 100 vierkante meter komt dit neer op een bedrag tussen € 5.000 en € 15.000.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts richtprijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende aannemers en deze goed met elkaar te vergelijken voordat u beslist welke aannemer uw gevelrenovatie gaat uitvoeren.

Daarnaast is het ook mogelijk om subsidies of premies aan te vragen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Dit kan helpen om de totale kosten voor uw gevelrenovatie te drukken.

Al met al is het renoveren van uw gevel een investering in uw woning die op lange termijn kan bijdragen aan een betere leefomgeving en waardevermeerdering van uw huis.

Wat voor soort gevels zijn er?

Er zijn verschillende soorten gevels, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende soorten gevels:

 1. Bakstenen gevels: dit is de meest voorkomende gevel in Nederland. Bakstenen zijn duurzaam, relatief goedkoop en hebben een natuurlijke uitstraling.
 2. Betonnen gevels: betonnen gevels worden vaak gebruikt bij moderne gebouwen vanwege hun strakke uitstraling. Beton is duurzaam en vereist weinig onderhoud.
 3. Houten gevels: hout geeft een warme uitstraling aan een gebouw en wordt vaak gebruikt bij traditionele of landelijke gebouwen. Hout vereist echter wel regelmatig onderhoud om rotting te voorkomen.
 4. Metalen gevels: metalen gevels worden steeds populairder vanwege hun moderne uitstraling en duurzaamheid. Metaal is lichtgewicht en kan op verschillende manieren worden bewerkt voor een unieke look.
 5. Glasgevels: glasgevels worden vaak gebruikt bij kantoorgebouwen of moderne woningen om veel licht binnen te laten en een open sfeer te creëren.
 6. Natuursteen gevels: natuursteen geeft een luxe uitstraling aan een gebouw en is zeer duurzaam. Het wordt vaak gebruikt bij monumentale panden of gebouwen met historische waarde.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten gevels om uit te kiezen, elk met hun eigen kenmerken en esthetiek. Het is belangrijk om het juiste type gevel te kiezen dat past bij uw specifieke behoeften en stijlvoorkeuren, evenals rekening houdend met het onderhoud dat nodig zal zijn om deze in goede staat te houden.

Waar moet een gevel aan voldoen?

Een gevel moet aan verschillende eisen voldoen. Hieronder staan de belangrijkste punten opgesomd:

 1. Weerbestendigheid: Een gevel moet bestand zijn tegen diverse weersinvloeden, zoals regen, wind en zonlicht. Dit betekent dat de materialen die gebruikt worden voor de gevel waterafstotend moeten zijn en bestand moeten zijn tegen UV-straling.
 2. Duurzaamheid: Een gevel moet een lange levensduur hebben en bestand zijn tegen slijtage en beschadigingen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen en deze regelmatig te onderhouden.
 3. Isolatie: Een goed geïsoleerde gevel draagt bij aan een betere energie-efficiëntie van het gebouw en kan leiden tot lagere energiekosten.
 4. Esthetiek: De uitstraling van een gebouw wordt mede bepaald door de uitstraling van de gevel. Het is daarom belangrijk dat de gekozen materialen passen bij de stijl van het gebouw en dat deze er verzorgd uitzien.
 5. Veiligheid: Een gevel moet veilig zijn voor bewoners, passanten en omwonenden. Dit betekent dat er geen losse delen mogen zijn die kunnen vallen en dat er voldoende stevigheid is om het gewicht van de constructie te dragen.
 6. Geluidsisolatie: Een goede geluidsisolatie kan bijdragen aan een prettige leefomgeving, vooral in drukke stedelijke gebieden.

Kortom, een gevel moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en veilig. Door te kiezen voor duurzame materialen, regelmatig onderhoud en eventueel isolatie kan uw gevel aan deze eisen voldoen en bijdragen aan een prettige leef- of werkomgeving.

Wat kost een gevel?

De kosten voor een gevel zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type gevel, de grootte van de gevel, de staat van de gevel en eventuele extra opties zoals isolatie of renovatie.

Over het algemeen zijn bakstenen gevels het meest voorkomende type in België. De kosten voor een bakstenen gevel variëren tussen €50 en €250 per vierkante meter, afhankelijk van het soort baksteen en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing.

Voor betonnen gevels liggen de kosten doorgaans hoger dan voor bakstenen gevels. De prijzen variëren tussen €100 en €300 per vierkante meter, afhankelijk van het soort beton en eventuele extra opties.

Houten gevelbekleding is ook mogelijk, maar deze vereist meer onderhoud dan andere materialen. De kosten voor houten gevelbekleding liggen tussen €70 en €150 per vierkante meter.

Als u uw gevel wilt isoleren dan moet u rekening houden met extra kosten. De prijzen hiervoor variëren tussen €80 en €150 per vierkante meter, afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

Voor een renovatie van uw gevel moet u rekening houden met bijkomende kosten zoals het verwijderen van oude bekleding of reparaties aan beschadigingen in de muur. De totale kosten kunnen hierdoor flink oplopen.

Het is daarom raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het renoveren of plaatsen van gevels. Zo kunt u een goed beeld krijgen van de totale kosten voor uw specifieke situatie.

Wat valt onder een gevel?

Een gevel is het buitenste deel van een gebouw dat zichtbaar is vanaf de openbare weg of het publieke domein. Het omvat alle verticale vlakken van een gebouw, inclusief ramen, deuren, balkons en andere uitstekende delen. De gevel kan bestaan uit verschillende materialen, zoals baksteen, beton, hout, glas of metaal en kan verschillende afwerkingen hebben zoals stucwerk, verf of steenstrips. Een gevel beschermt het interieur van een gebouw tegen weersinvloeden en geluidsoverlast en heeft daarnaast ook een esthetische functie.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.